Constructiebankwerkers
Constructiebankwerker in de metaalindustrie
Constructiebankwerkers werken voornamelijk bij constructiebedrijven in de metaalindustrie. De werkzaamheden bestaan doorgaans uit het bouwen en samenstellen van onderdelen voor bepaalde constructies, zoals hefwerktuigen, transportmiddelen en een variatie aan werktuigen voor in de landbouw. De constructiebankwerker moet in staat zijn zelfstandig te werken. Het goed kunnen lezen van technische tekeningen is heel erg belangrijk, kleine fouten in de beginfase kunnen zich uiten in grote problemen later in het project. De constructiebankwerker moet overweg kunnen met verschillende materialen als pijpmaterialen, plaatmaterialen, staafmaterialen en profielmaterialen. Ook zal een constructiebankwerker te maken krijgen met het walsen en snijden van grote stalen platen. Middels verschillende lastechnieken moeten alle onderdelen van de constructie samengevoegd worden, zoals booglassen, elektrisch weerstandlassen, autogeen lassen of 1 van de andere lasprocessen.
Samenwerken als team
Vaak werkt een constructiebankwerker in een team onder aansturing van een leidinggevende, waarbij het constructiewerk dat door de collega’s wordt vervaardigd, later tot 1 geheel worden samengevoegd. Regelmatig overleg over de voortgang van het project met de collega’s is dus belangrijk. Maar soms bouw je alleen aan een bepaalde constructie.
Opleiding en ervaring als constructiebankwerker
Een constructiebankwerker heeft bepaalde opleidingen doorlopen om alle facetten van het vakgebied goed onder de knie te krijgen. Hij gaat pas echte ervaring opdoen tijdens zijn carrière als constructiebankwerker. Tijdens de opleidingsfase wordt er 4 dagen bij een werkgever in de praktijk gewerkt, in combinatie met 1 dag naar school. Zo worden praktijkervaring en theorie op een perfecte manier met elkaar gecombineerd. Na het afronden van deze opleiding kan de bankwerker een specialisatierichting kiezen, zoals lasser, pijpfitter of als onderhoudsspecialist voor grote machines, werktuigen en constructies.